Regisztráció

L’Emigrant – A kivándorló

L’Emigrant – A kivándorló

l-emigrant-1

A regény főhőse és elbeszélője, a Budapesten élő és alkotó Sándor hatvanadik születésnapján úgy tűnik, hogy minden feltétel adott egy nyugodt és gondtalan élethez. Egy vendégelőadói meghívás Barcelonába azonban váratlanul és alaposan felforgatja életét.

Új életszakaszában, a katalán fővárosban kénytelen szembenézni mindazzal a kétellyel, fájdalommal és bizonytalansággal, amelyet erdélyi gyerekkora óta hordoz magában, és amelyre világkörüli utazásai és zarándoklatai alatt sem talált megnyugtató választ. A katalán elszakadási küzdelem által a 2017 őszén kiváltott indulatok hatására, megfogalmazódik benne a párhuzam saját, belső szabadságharcával: cserélhet-e még őszülő fejjel hazát, elhagyhatja-e családját egy szenvedélyes szerelemért, kezdhet-e tiszta lappal új életet, lemondva a kényelmes lét jól megszokott rutinjáról?

Tolvaly Ferenc új regényében folytatódik az a szellemi és valóságos utazás, amelyre olvasóit hívja köteteiben. Hőse ezúttal Katalónia lenyűgöző kulisszái között keresi önazonosságát, az öncsalás nélküli hitet, a megbékélést és a szeretet igaz útját.

A könyv „szélesvásznú” panorámája a katalán vidék kulturális gazdagságának, tarka, számunkra sokszor meghökkentő szokásainak. Ahogy az eseményekkel sodródunk a mindvégig bizonytalan végkifejlet felé, úgy tárul fel előttünk egy egzotikus külső és belső világ a maga hamisíthatatlan valójában. És a képekbe “hangaláfestésként” mindegyre beszűrődik a “L’Emigrant”, a katalán kivándorlók honvágytól átitatott, szívfacsaró dala.