Regisztráció

El Camino – Húsz év múlva – Szent Ignác útja

Elcaminoregényborító_új_2„Életünkben minden sokkal korábban kezdődik, mint ahogy gondoljuk. Még mielőtt tudnánk, hogy melyik a mi vonatunk a vágányokon, a váltókat jóval előtte beállították. Amiről azt hisszük, hogy egy adott pillanatban indult el, már rég olyan irányba halad, amiről fogalmunk sincs hova tart. Ne próbáljuk a múltunkban keresni szorongásaink okát. A legnehezebb helyzetben is bíznunk és szeretnünk kell ahhoz, hogy ne féljünk.”

„Ha egyetlen célt követsz, mindennél fontosabb, hogy az útra figyelj. Mert az út tanít meg arra, hogyan érj célba. Ha odafigyelsz, minden lépéssel gazdagabb leszel. Így van ez az életben is. Az úttól függ, hogy sikerül-e elérni céljaidat. Az út, amit választasz és az, hogy hogyan járod.”

„Hagynod kell, hogy az Út elinduljon benned. A zarándoklat hasonlít a hétköznapokhoz. Ugyanúgy hat rád, amivel találkozol, amit látsz, amit tapasztalsz, mint otthon, a megszokott környezetedben. Csak élesebb és beszédesebb minden. Lényeglátóbbá tesz.”

„Az életedet átalakító csodát ne az út végétől várd. A csoda menetközben, jelen időben történik. Tartsd nyitva a szíved!”

„Önmagad helyreigazítása időbe kerül. Az emberibbé válás folyamatos zarándoklat. Élethosszig tart. Életzarándokutadon nagy segítség a haladásban, ha van egy barátod, akinek megengeded, hogy rámutasson gyengeségeidre.”

„A leereszkedés művészet. Az alázaté. Megóv a gőgtől. A süllyedéssel beismered, hogy nem vagy Mindenható. Még akkor sem, ha néhány pillanattal azelőtt a csúcson álltál és úgy tűnt mindened meg van. Egód sikerei ideiglenesek. A lefelé vezető meredek út lépésről lépésre ugyanazt kérdezi tőled: S most? Ki is vagy igazán?”

„Ha a kőszíved megreped, könny fakad belőle. A könnyek létünk legőszintébb vízforrásai. Zarándokutad célja az is, hogy megértsd fájdalmaidat, síró vágyaidat.”

„A kezdeti nehézségek után egyre inkább megnyílik belső szemed, lelassulsz és eljutsz lelked csendjéhez.”

„A teremtett környezet csodája szemlélődésre ösztönöz. Lelked mélyében rejtőző gondolatok utat találnak tudatodba. Így megfogalmazódhat az irányváltás vagy az újrakezdés lehetősége benned. A belső változást útközben talán még nem veszed észre. Merülj el a teremtett világ csodáiban. A természet szépsége is igazít lelkeden.”

„Hallgatás, csend. A csend előhív képeket, élethelyzeteket. Elindítja a belső mozit. Sosem unalmas és érdektelen. Felüdülést hoz. Hagyd, hogy a csend-élet vezessen, hogy megszólaljon benned istengyermekséged és merj szóba állni a Teremtőddel.”

„Életed során vannak olyan időszakok, amelyek forró, kietlen tájhoz hasonlítanak. Napok, amikor nyugalomra szomjazol, mert a stressz úgy zúg fejed felett, mint egy homokvihar. És hiába keresed a hűsítő árnyékot, nincs pihenőhely. Elveszettnek érezed magad, mint a vándor a sivatagban. Ilyenkor kétségbeesetten keresed az útjelzőket, és egy társra vágysz, aki megért. Veled érez. Ezek a mindennapok sivatag élményei hozzátartoznak életünkhöz. De ilyenkor is tudnod, hinned kell, hogy várnak rád oázisok, ahol olthatod szomjadat és erőre kaphatsz. A kilátástalan élethelyzetekből is van kiút.”

„Megállni, hallgatni a csendet. Ízlelni a pillanatot. És hálásnak lennem. Hiszen rengeteg ajándék vesz körül, amiért köszönetet mondhatok. Nap mint nap. Nem szabad hagynom, hogy felülkerekedjen az ego és azért nehezteljek, amiért valójában hálát kell adnom. Összpontosítanom kell mindarra, ami pozitív. Életem nagy részét azzal töltöttem, hogy pesszimistán szemléltem a világot. Ha ugyanazt a valóságot derűlátóan szemlélem, tűnjön abban a pillanatban akár kilátástalannak is, megtalálhatom a helyzetben azt a rést, amin fény özönlik a sötétbe. Csak a nézőponttól függ.”

„Ha nyitott vagyok, és cselekszem, talán adódnak olyan körülmények, amelyek tovább lendítik életemet. Ha nem teszek semmit, előfordulhat, hogy életem végéig várok alehetőségre. És meg kell találnom a társam, akivel megoszthatom az új életem gyümölcseit. Akit szerethetek és szeret engem.”

„A gyógyult élet nem hibátlan, hanem szeretetben teljes. Felismeri a lehetőségeket és van bátorsága szüntelenül megújulni. A megújulás alapfeltétele a szeretet. Csak a szeretet gyógyíthatja meg a lelkem és így van esélyem az új életre. De ez egymagában nem elég,bátorságra van szükségem, hogy cselekedjek. Hiszen a szeretet nem a szavakban van, hanem a tettekben.”