Regisztráció

Lélekhez a kulcs

web

Már a regény címe is érzékelteti, hogy Tolvaly Ferenc a Szent Jakab-zarándoklattal elkezdett lélekútjának utolsó állomásához érkezett. Az El Camino – Az Út, a Tibetben a lélek, a Boszporusz felett a híd és a Benáresz a kapu című regényei feltárják egy-egy világvallás misztériumait,  segítséget nyújtanak, hogy elmerülhessünk bennük, és ezáltal teljesebbé tehessük életünket.
A kereszténység, buddhizmus, iszlám és hinduizmus világa után a Lélekhez a kulcs című műben a főszereplő, Gábor a judaizmus közeli távoli mélységeiben merítkezik meg. A sikeres üzletember, apja halála után, örökségével, egy rejtélyes kulccsal a kezében, megpróbálja felkutatni származását és megtalálni önmagát, hitét, társát, otthonát…
Véletlenek sodorják mellé a nőt, akinek segítségével bejárja a szefárdok útját, visszafelé, Spanyolországba, ahonnan 1492-ben elűzték Eszter őseit. A férfi soha sem került kapcsolatba múltjával. A hosszú úton, Gábor és Eszter egyre mélyebben ismerik meg egymás múltját, késleltetve-siettetve a megérkezést, a célba érést, ami az új kezdetet-folytatást jelentheti. A judaizmus vonzása, a valahova tartozás vágya, az  ismeretlen felfedezése, a héber meditáció, támogatja Gábort, hogy megerősítse önmagát, és ötvenes évei végén társra találjon Eszterben.
Mi segít az életben? A soha véget nem érő tanulni akarás, a vágy, hogy megértsük honnan jöttünk, mit üzentek őseink.
Hogyan lehet férfinak és nőnek maradni életünk utolsó évtizedeiben? Hogyan lehet szeretni, kimondott nagy szavak nélkül, teljes figyelemmel, teljes lélekkel, nem megfojtva, hanem elfogadva a másikat?
Gáborban és Eszterben a szefárd zsidók útja, az elődök múltja-öröksége táplálja az otthon utáni vágyat, önazonosságuk keresését, a hit megtartó erejét, a múlt, az  elődök vállalását, a megnyugvás reményét és az összetartozás érzését.
Ehhez a Kulcsot, születésünk óta mindannyiunk a kezében tartja, csak járnunk kell az utat, amin feltárhatjuk lelkünk kapuját. A Lélekhez a kulcs a célba érkezés  regénye.

Itt olvashatja a könyv első fejezetét.

btn-megrendelem